NL | EN
CONTACT

Gezondheid en comfort in nulenergiewoningen

Op dit moment is energiebesparing in woningen een hot item. Onder andere door de strengere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) eisen van de overheid en programma’s als LEED en BREEAM worden woningcorporaties en projectontwikkelaars gevraagd om steeds energiezuinigere woningen te realiseren. Daarnaast is er een groeiende groep enthousiastelingen die volgens principes als ‘Passivhaus’ of passief woningen streven naar een energiezuinige woning. In de praktijk blijkt inmiddels dat de ambities t.a.v. energiezuinigheid helaas vaak ten koste gaan van het binnenklimaat in de woningen. Hieronder worden de belangrijkste aandachtspunten t.a.v. een comfortabel en gezond binnenklimaat in energiezuinige woningen weergegeven.

Ventilatiesysteem
Oudere woningen met alleen te openen ramen worden voornamelijk geventileerd via kieren en spleten in de gevel. Hierdoor wordt de woning ook geventileerd als de ramen gesloten zijn.

Nieuwe energiezuinige woningen worden steeds meer luchtdicht gemaakt om warmteverlies te voorkomen. Dit betekent dat de ventilatie van de woning geheel afhankelijk is van het ventilatiesysteem in de woning. In de praktijk blijkt echter een groot deel van de ventilatiesystemen gebreken te vertonen waardoor de woning onvoldoende geventileerd wordt (zie dit nieuwsbericht).
Bovendien komen er steeds meer innovatieve ventilatiesystemen op de markt waarmee nog meer energie bespaard kan worden. Hierdoor neemt de complexiteit van de ventilatiesystemen verder toe wat de kans op fouten tijdens installatie en onderhoud vergroot.
Let er in een nieuwe (energiezuinige) woning dus op dat het ventilatiesysteem goed functioneert! Een goed functionerend ventilatiesysteem heeft o.a.:

  • Voldoende ventilatiecapaciteit per ruimte
  • Een laag installatiegeluidniveau in alle verblijfsruimten
  • Een laag risico op tocht
  • Toevoer van verse lucht die in kwaliteit vergelijkbaar is met de buitenlucht. (Met andere woorden: het ventilatiesysteem is inwendig schoon)

Een complete lijst van eisen en aandachtspunten is te vinden in het woningventilatie PvE dat BBA heeft geschreven in opdracht van Aedes (u vindt het nieuwsbericht en het Aedes PvE hier).

Warmte in de zomer
Een groot voordeel van de moderne energiezuinige woningen is het toegenomen thermisch comfort in de winter: de woning is met weinig energie lekker warm te krijgen. Wel zien we dat problemen met de temperatuur nu zijn verschoven naar de zomer. Op zonnige of warme dagen is het in de moderne energiezuinige woningen snel te warm (soms zelfs tijdens de winter!). Let er daarom bij nieuwe, energiezuinige woningen op dat er voldoende voorzieningen aanwezig zijn om oververhitting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan buitenzonwering voor grote ramen op het zuiden / westen en voldoende te openen ramen. In het geval van een mechanisch luchttoe- en luchtafvoersysteem met warmteterugwinning is het van belang dat het systeem is voorzien van een zogenaamde bypass.

Energiezuinige woningen en BBA
BBA Binnenmilieu onderschrijft het belang van energiebesparing in gebouwen en daarom zijn wij o.a. co-auteur van de Active House specificaties. Een Active House is een woning die energie efficiency combineert met een goed binnenklimaat. Hierbij staat de gezondheid en het welzijn van de bewoners centraal.

Verder kunnen we particulieren, architecten, gemeenten en woningcorporaties adviseren bij het ontwerpen en realiseren van energiezuinige woningen. Hierbij zoeken we naar energiebesparende maatregelen die óók een positief effect hebben op het comfort en de gezondheid van de bewoners.

Tot slot kunnen we ook in bestaande situaties onderzoek doen en praktische verbetermaatregelen adviseren om tot een gezonde en comfortabele woning te komen.

Neem voor meer informatie contact op met:

ir. Tim Beuker
tb-bba@binnenmilieu.nl
088 222 9494